Bağışıklık sisteminizi desteklemek için 9 yöntem
Bağışıklık sisteminiz bakteri, virüs ve diğer mikroplardan gelen saldırılara karşı vücudunuzun esas savunma sistemidir. Sistem doğru çalıştığında, beyaz kan hücreleri ve kimyasallardan oluşan bu karmaşık ağ nöbet tutar, orada olmaması gereken her şeyi izler ve saldırmaya hazırdır, bunların hepsi siz fark etmeden gerçekleşir.
Bu nedenle normal işleyen bir bağışıklık sistemine sahip olmak son derece önemlidir. Sizi hastalık ve enfeksiyona karşı daha az duyarlı hale getirebilir bağışıklık sisteminizin daha zayıf olduğu duruma göre, yaralar daha hızlı iyileşir ve kendinizi daha az yorgun hissedersiniz. Kısacası, bağışıklık sistemi sizin ve ailenizin mutlu ve sağlıklı kalmasına yardımcı olmanın anahtarıdır.
Bağışıklık sisteminiz arka planda çalışmak üzere tasarlanmış olsa da, günlük yaşamınızda onu desteklemek için benimseyebileceğiniz birçok yaşam tarzı alışkanlığı vardır. Bir göz atalım.
1. Bol bol uyuyun
Hem fiziksel hem de zihinsel sağlığınız için her gece bol miktarda uyumanın önemini görmezden gelemeyiz. Vücudunuz ve zihniniz dinlenirken, bağışıklık sisteminizin elemanları bağışıklık sisteminizi güçlendirmek, düzenli ve dengeli kalmasını sağlayan görevleri yerine getirmek için çalışmakla meşguldür. Eğer uykunuz bölünürse, bu önemli süreçleri aksatabilir ve bağışıklık sisteminizin normal işleyişine müdahale edebilir.
2. Dengeli beslenin
Sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek, bağışıklık sisteminizi desteklemek için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biridir ve buna beslenmenizde nelere yer verdiğiniz de dahildir. Farklı besinler farklı fonksiyonları destekleyebilir, bu nedenle dengeli ve çeşitli beslenmek vücudunuza ve bağışıklık sisteminize etkili bir şekilde çalışmaya devam etmesi için ihtiyaç duyduğu şeyleri vermeye yardımcı olacaktır.
Meyve ve sebzeler bağışıklık sistemini destekleyen birçok vitamin ve mineral içerir. Örneğin, C Vitamini cildinizin normal işlevini sürdürmesine yardımcı olma konusunda önemli bir role sahiptir.
3. Açık havada vakit geçirin
Güneş ışığının UVB ışınlarına maruz kalmak vücudunuzu çok önemli olan D Vitaminini üretmeye teşvik eder. D Vitamini bağışıklık sisteminizin normal fonksiyonuna katkıda bulunur.
Yaşadığınız yere bağlı olarak, ihtiyacımız olan D Vitaminini yalnızca güneş ışığından almak mümkün olabilir, bu nedenle her gün en az bir kez dışarı çıkmaya çalışın. Özellikle yaz aylarında SPF içeren kremler uygulama konusunda uygun tavsiyelere uymalısınız.
Öte yandan, daha soğuk ve kasvetli aylarda, güneş ışınları ihtiyacınız olan D Vitaminini üretmenizi sağlayacak kadar güçlü olmayabilir. Bu da yağlı balık, kırmızı et, yumurta sarısı, mantar gibi besin kaynakları ve zenginleştirilmiş gıdalar da dahil olmak üzere D vitaminini başka yerlerden almanın önemli olduğu anlamına gelir.
4. Bağışıklığınızın normal fonksiyonunu destekleyecek takviye edici gıdaların kullanımını göz önünde bulundurun
Kış aylarında D Vitamini seviyenizi yükseltmeye yardımcı olması için bağışıklık sistemi destekleyici gıda takviyesi almayı da düşünebilirsiniz.
Zarbee’s® Wellness takviyeleri bağışıklık sisteminizin normal fonksiyonunu desteklemek için D Vitamini içermektedir.
5. Bol su için
Susuz kalmamak ve bol su almak, bağışıklık sisteminiz de dahil olmak üzere vücudunuzun tüm fonksiyonlarının normal çalışmasına yardımcı olur. Su ve sıvılar, vücudunuzun ana savunma hatlarından biri olan mukoza zarlarınızın sağlığını korumaya yardımcı olur. NHS (National Health Service/Ulusal Sağlık Sistemi), günde 6-8 bardak sıvı tüketmenizi önermektedir.
6. Sigara içmekten kaçının ve sigara dumanından uzak durun
Sigaranın bağışıklık sisteminiz de dahil olmak üzere ruhsal ve fiziksel sağlığınız üzerinde birçok olumsuz etkisi vardır. Sigarada bulunan kimyasalların ve bileşiklerin birçoğunun bağışıklık sisteminizin işleyişini baskıladığı ve hastalık yapıcı organizmalarla savaşma yeteneğini azalttığı bilinmektedir. Bu, vücudun virüs ve bakterilerle savaşma yeteneğinin zayıflayacağı anlamına gelir.
7. Kilonuzu koruyun
Düşük kilolu olmak bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açarak sizi soğuk algınlığı veya grip gibi virüslerin neden olduğu hastalıklara yakalanmaya daha yatkın hale getirebilir.
Diğer taraftan aşırı kilolu veya obez olmak da bağışıklık sisteminizin alışılmış dengesini bozabilir. Bu nedenle, dengeli beslenme ve düzenli egzersiz yoluyla sağlıklı kiloyu korumak, bağışıklık sisteminizi desteklemenin mükemmel bir yoludur.
8. Fiziksel olarak formda kalın
Egzersizin; daha iyi uyumanıza yardımcı olmak, hastalık riskinizi azaltmak, ruh sağlığınızı iyileştirmek ve dolaşımı artırmak gibi sağlığa birçok yararı vardır, bunların tümü bağışıklık sisteminizi destekleyebilir.
Örneğin dolaşım sisteminiz, bazı bağışıklık hücrelerinin vücudunuzda taşınmasından sorumludur. Kan dolaşımı artarsa böylece sizi daha iyi savunabilir ve tehditleri daha erken tespit edebilir.
Yapmanız gereken egzersiz miktarı kişisel durumunuza göre değişebilir, ancak Dünya Sağlık Örgütü (WHO) 18-64 yaş arası yetişkinlerin haftada en az 150 dakika orta düzeyde veya 75 dakika yoğun fiziksel aktivite yapmasını önermektedir.
9. Stresten uzak durun
Bunu söylemek belki de yapmaktan daha kolay. Ancak vücudunuz sürekli olarak yüksek bir stres durumunda olduğunda, bağışıklık sisteminizin düzenli süreçlerini bozabilir.
Stresli olduğunuzda vücudunuz kortizol hormonu üretir, bu hormon vücudunuzu genellikle savaş ya da kaç olarak bilinen stres tepkisine sokar. Bu, bağışıklık yanıtınızı değiştirebilir ve zamanla kronik stres, bağışıklığın normal işlevini yerine getirmesini engelleyebilir.
Sonuç olarak, sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek; bağışıklık sisteminizi desteklemenin ve güçlendirmenin mükemmel bir yoludur ve zararlı organizmaları önlemeye yardımcı olur.
D vitamini bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna katkıda bulunur. Su, normal fiziksel ve bilişsel işlevlerin sürdürülmesine katkıda bulunur.
Related Articles
Öksürük türleri
Ne tür bir öksürüğüm var?
Zindelik
Ailenizin zindeliğini desteklemek için 7 yöntem