Ailenizin sağlığını desteklemek için 7 yöntem
Sağlıklı ve aktif bir yaşam tarzı sürdürmek, sizin ve ailenizin sağlığını ve zindeliğini desteklemenin en iyi yollarından biridir. Ancak, ailenizin alışkanlıklarını değiştirmek her zaman söylendiği kadar kolay değildir ve biraz göz korkutucu olabilir. Bu nedenle, ailenizin sağlık ve zindeliğini desteklemenize yardımcı olacak sekiz ipucunu bir araya getirdik.
Dengeli beslenin
Dengeli beslenmek, vücudunuzun düzgün çalışması için ihtiyaç duyduğu besin, vitamin ve mineralleri yeterince almanın yanı sıra sağlıklı bir kiloyu korumak için de gereklidir.
İyi beslenmenin ailenizin zindeliği için de faydaları olabilir; kendinizi daha dinç, enerjik hissetmenize yardımcı olur ve ruh halinizi iyileştirir.
Sağlıklı ve dengeli beslenme neleri içerir:
Bol miktarda meyve ve sebze (günlük gıdalarımızın yaklaşık üçte biri)
Yüksek lifli veya tam tahıllı karbonhidratlı gıdalar/karbonhidratlar (günlük gıdaların yaklaşık üçte biri)
Yağsız et seçimi ve mümkün olduğunca işlenmiş etin azaltılmasını
Haftada en az iki kez balık seçimini (bunlardan biri ideal olarak somon, sardalya veya uskumru gibi yağlı balıklardır)
Bunun yanı sıra, gün boyunca susuz kalmadığınızdan da emin olmalısınız. Yoğun bir günün sabahında kahvaltıyı atlamak ne kadar cazip gelse de, lif oranı yüksek, yağ ve şeker oranı düşük sağlıklı bir kahvaltı yapmak diyetinizin önemli bir parçasıdır ve sizi okulda, işte veya planladığınız başka bir şeyde başarıya ulaştırabilir.
Öğün planlaması, sizin ve ailenizin her hafta ne yediğinizi takip etmenin de harika bir yoludur. Ayrıca yemek israfını azaltmanıza ve gıda alışverişinize bütçe ayırmanıza da yardımcı olabilir.
Tuzu ve şekeri azaltın
Dünya Sağlık Örgütüne göre yetişkinler için günlük tavsiye edilen tuz miktarı 5 gramdır ve insanlar bu miktarın neredeyse iki katını tüketmektedir.
Diyetinizde çok fazla sodyum bulunması kan basıncınızı yükseltebilir, kalp hastalığı ve felç riskinizi artırabilir. Bu nedenle yediğiniz tuzu azaltmanız önemlidir.
Bunu yapmanın bazı basit yolları vardır: Yemek zamanlarında sofradan tuzu kaldırmak, tuzlu atıştırmalıkları bırakmak ve tuz oranı daha düşük ürünler seçmek gibi. Bebekler de fazla tuz tüketmemelidir çünkü henüz gelişmekte olan böbrekleri tuzu işlemekte zorlanır.
DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) yetişkinlerin ve çocukların serbest şekerleri (yiyecek ve içeceklere eklenen şeker) günlük enerji alımlarının %10'undan daha azıyla, ideal olarak %5'iyle sınırlamasını önermektedir. Bu yaklaşık altı çay kaşığı şekere denk gelmektedir.
İçtiklerinize şeker eklemekten kaçının ve kek ve bisküvi gibi şekerli atıştırmalıklara dikkat edin.
Bağışıklık sisteminize iyi bakın
Bağışıklık sisteminizin sağlığını desteklemek, vücudunuzun enfeksiyonlar, bakteriler, virüsler ve diğer zararlı organizmalarla savaşmasına yardımcı olmak için hayati önem taşır.
Sağlıklı bir yaşam tarzını sürdürmenin yanı sıra, sağlıklı beslenerek ve bağışıklık sisteminin normal işlevine katkıda bulunan gıdaları dengeli bir şekilde tüketerek, ailenizin bağışıklık sistemini destekleyebilirsiniz. Ayrıca gerekli olduğunu düşünüyorsanız takviyelerden de yararlanabilirsiniz.
Zarbee’s® Welness takviyelerimizin tümü, bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna katkıda bulunan D Vitamini içerir. Formüllerimiz, sizin ve çocuğunuzun bağışıklık sisteminin normal fonksiyonunu günlük olarak desteklemek için vitamin ve minerallerle harmanlanmıştır. Ayrıca hiçbir yapay renklendirici ve aroma içermez. Daha fazla bilgi edinmek isterseniz, bağışıklık sisteminizi nasıl destekleyeceğinize dair yazımıza göz atın.
Bol bol uyuyun
Doğru miktarda uyku ailenizin sağlığı için, özellikle de bedenleri büyüdüğü için ekstra enerjiye ihtiyaç duyan çocuklar ve gençler için çok önemlidir. Bu nedenle farklı yaşlar için önerilen farklı uyku süreleri vardır.
Uyku; gün içinde daha dinç ve odaklanmış olmanızı sağlamaktan, bağışıklık fonksiyonlarınızı desteklemeye, stres seviyenizi düşürmeye ve ruh halinizi yükseltmeye kadar sağlığınız için birçok önemli bir role sahiptir.
Ailenizdeki herkesin yeterince uyuduğundan emin olmak zor olabilir, ancak daha iyi uyku alışkanlıkları edinmeye çalışabilirsiniz.
Bu, geç saatlerde yemek yemekten kaçınmayı, uyumadan bir saat önce ekranları kapatmayı ve düzenli bir gece rutini haline getirebileceğiniz diğer şeyleri içerebilir.
Açık havada vakit geçirin
Aktif kalmak ailenizin sağlığı için de son derece önemlidir. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, her gün bol miktarda egzersiz yapmak, uzun vadede kalp hastalığı gibi önemli hastalıklara yakalanma riskinizi azaltmaya yardımcı olabilir.
Sadece fiziksel sağlığınızı iyileştirmekle kalmaz, aynı zamanda zindeliğiniz için de birçok faydası vardır.
Dinçliğinizi ve enerji seviyenizi artırabilir, ayrıca sizi sakinleştirebilir ve moralinizi yükseltebilir.
Ailenizle düzenli yürüyüşlere çıkmayı deneyin veya kısa bir yolculuğa çıkacağınız zaman arabaya binmek yerine yürüyün veya bisiklet sürün.
Birlikte vakit geçirin
İster evde rahat bir gece geçirin ister dışarıda yeni bir şeyler deneyin. Birlikte geçirmek için az miktarda zaman ayırmak bile aileniz arasında bağ kurmanıza yardımcı olabilir ve çocukları yeni ilgi alanları keşfetmeye teşvik edebilir.
Sırayla herkesin zevk alacağı aktiviteleri planlayın. Asla bilemezsiniz, belki de yeni bir aile geleneği keşfedersiniz.
Zihinsel odaklanma egzersizleri yapın
Bilinçli farkındalık egzersizleri herkes için farklıdır - ancak nihayetinde, kendi içinizde teselli bulmak ve anın değerini bilmekle ilgilidir.
Birçok insan için bu, bir günlük tutmak, sessizce kitap okumak, bir yemeğin tadını çıkarmak, meditasyon yapmak, koşmak vb. olabilir.
Bilinçli farkındalık egzersizleri yapmanın mükemmel bir yolu yoktur ve herkes için farklıdır, bu nedenle farklı yöntemler denemekten korkmayın.
Related Articles
Öksürük türleri
Ne tür bir öksürüğüm var?
Bağışıklık sisteminin normal fonksiyonunu desteklemek
Bağışıklık sisteminizin normal fonksiyonunu desteklemek için 9 yöntem